VMAT / Hacimsel Modülasyonlu Ark Terapi
Hacimsel modüle edilmiş ark terapisi veya VMAT, kanseri tedavi etmek için kullanılan bir tür harici ışın radyasyon terapisi tekniğidir. VMAT, 2007 yılında kullanılmaya başlanan yeni bir radyoterapi tekniğidir. VMAT ile lineer hızlandırıcı cihazı hastanın vücudunun etrafında dönerek tümöre sürekli dozda radyasyon iletir.
VMAT aynı zamanda yoğunluk ayarlı radyasyon terapisinin (IMRT) bir şeklidir. IMRT, tek bir radyasyon ışını kullanmak yerine birden fazla küçük ışın boyunca tümöre çeşitli dozlarda radyasyon gönderir. Bu teknik, sağlık hizmeti sağlayıcılarının çevredeki sağlıklı dokuyu zararlı miktarda radyasyona maruz bırakmadan tümörlere yüksek dozda radyasyon yönlendirmesine olanak tanır.
VMAT sırasında, bir tedavi cihazı hasta etrafında bir veya daha fazla dönüş veya yay şeklinde çevrelediğinde özelleştirilmiş radyasyon dozları uygular.
VMAT ne için kullanılır?
Hacimsel modüle edilmiş ark terapisinin sağladığı hassas doz, onu tuhaf şekilli tümörlerin veya hayati organlara yakın tümörlerin tedavisi için iyi bir seçenek haline getirir.
VMAT, aşağıdakiler de dahil olmak üzere prostat kanseri , baş ve boyun kanserleri ve akciğer kanserleri için kullanılan yaygın bir radyasyon terapisi şeklidir :
Anal kanser.
Beyin kanseri.
Meme kanseri.
Rahim ağzı kanseri.
Kolorektal kanser.
Yemek borusu kanseri.
Akciğer kanseri.
Nazofarenks kanseri.
Orofaringeal kanser.